sports-1736408_1280

We współczesnym świecie coraz częstszym problemem jest powszechna liczba zachorowań na cukrzycę, których objawem może być insulinoodporność. Ten hormon białkowy odpowiedzialny jest za obniżanie poziomu cukru we krwi, a produkuje go trzustka. Jeśli jednak produkcja ta jest nadmierna, pacjenci mogą cierpieć na insulinoodporność – insulina w ich organizmie nie łączy się z cukrami, przez co zarówno ich ilość, jak i ilość insuliny w ciele jest zdecydowanie za wysoka. Na insulinoodporność chorują najczęściej osoby posiadające do tego genetyczne predyspozycje, choć choroba ta związana jest także z czynnikami zewnętrznymi, m. in. nadmierną otyłością, mniejszą aktywnością fizyczną oraz źle zbilansowaną dietą, pozbawioną wartościowych składników odżywczych. Efektem insulinoodporności może być cukrzyca typu 2 lub 1, których skutkom można jednak zapobiegać odpowiednią dietą o niskim indeksie glikemicznym oraz zwiększeniem aktywności fizycznej na co dzień. Działania te zapobiegają dalszym powikłaniom, m. in. chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *